In het drukkersvak begint alles met papier, dat wordt geleverd in rollen. Epc verwerkt er dagelijks ettelijke tonnen. Allemaal gerecycleerd. Tussen de torens in het papiermagazijn gebeurt bijna alles automatisch: afladen, registreren, stockeren, uitpakken (semi-automatisch), wegen, voorbereiden, en ten slotte transporteren naar de rolwisselaars onder de druktorens. De papierrollen in het magazijn komen hoofdzakelijk uit België, Duitsland, Spanje, Centraal-Europa en de Scandinavische landen. Het gaat om 100 procent gerecycleerd papier of gecertificeerde papiersoorten (FSC of PFSC). In totaal wacht minstens 3.000 ton papier (of 2.500 papierrollen per maand) op een rit naar de rolwisselaars.
Dagelijks komen vier tot zes trucks hun vracht afzetten. De chauffeur koppelt de vrachtwagen aan de koppelings-schotel en bedient via een paneel naast de deur het twintig meter lange Joloda-lossysteem. Een transportband schuift onder de lading van de vrachtwagen, heft de vracht tot 1 centimeter op en trekt alle papierrollen, of zo’n 27 ton, er in één beweging uit. Daarna scant de papierrolscanner de barcode van elke papierrol, net zoals bij een bagagecontrole in de lucht-haven. Op die manier registreert de scanner unieke gegevens zoals diameter, gewicht, lengte en breedte. Al die gegevens worden opgeslagen en later vergeleken met de informatie van het uitpakstation. Zo weet epc de exacte hoeveelheid papier per rol, alsook het verpakkings-afval per leverancier.
Drukken met de waterloze offsetrotatiepers KBA Cortina is eenvoudiger, milieuvriendelijker en productiever dan met een conventionele drukpers. De KBA Cortina van epc is opgebouwd uit vier secties met telkens drie compacte druktorens en één vouwapparaat. Elke toren drukt probleemloos zestien pagina's berliner (het formaat van Het Laatste Nieuws) in vier kleuren. Daarbij wordt de volledige set drukplaten van een pers in minder dan 5 minuten vervangen. Epc verbruikt jaarlijks zo’n 900.000 kilo inkt. Bij waterloze offset wordt de factor water vervangen door warmte. De pers regelt, afhankelijk van de snelheid, de kleurdensiteit van de inkt volgens de drukkracht en de temperatuur. De besturing van de twaalf druktorens gebeurt in één centrale ruimte. De twee bedieningstafels, die elk afzonderlijk de volledige pers kunnen besturen, regelen: de kleurdensiteit, via complexe temperatuursturing, het afstellen van snij- en kleurregister, starten, stoppen en snelheid van de pers.
Voor de drukkerij begint het pas wanneer tekst en beeld vertrekken bij de krantenredacties. Die sturen op het einde van een werkdag hun pagina’s door. De pagina’s worden met een fijne lasertechniek in drukplaten gegraveerd. De productie van de drukplaten (ontwikkelen, plooien en sorteren) gebeurt volledig automatisch. De CTP-installatie (computer to plate) belicht tijdens een krantenproductie ongeveer 2.500 tot 3.000 platen per nacht.
De kranten en tijdschriften worden afgewerkt en geassembleerd in de verzendingsafdeling. Vier Ferag-lijnen voegen katernen samen of voegen bijlagen bij de hoofdkrant, en stapelen daarna alles tot één pakket. De verzending heeft een verwerkingssnelheid van maximaal 45.000 exemplaren per uur. Voor de afwerking van magazines is dat 30.000 exemplaren per uur. Doordat de verzending deels ontkoppeld van het drukken gebeurt, worden de machines maximaal benut.
De multifunctionele unidrum maakt deel uit van de Feraginstallatie en verzamelt tot vijf katernen plus een kaft. De machine is verder opgebouwd met een kaartenklever, nietmachine, stapeltoestel en opwikkelsysteem. De machine assembleert ‘bruto gedrukte’ katernen tot een logisch samengesteld en dus leesbaar magazine, tegen een maximale snelheid van 30.000 exemplaren per uur. Wekelijks passeren hier Joepie, TV Familie, de Goesting-magazines, Nina, De Morgen Magazine en orders van externe klanten.
De samengestelde kranten en magazines zetten hun tocht voort naar de bundelmachines, Van daaruit gaat het via het FL-transportsysteem naar de palletiseerautomaten, die de bundels op pallets plaatsen. Het stapelen, inwikkelen en labelen gebeurt ook hier volledig automatisch. Om de gedrukte kranten en tijdschriften snel en nauwkeurig te palletiseren maakt epc gebruik van vijf Alvey’s PL800, een palletiseersysteem ontwikkeld door het in Oudenaarde gevestigde FLSystems. Als de kranten eenmaal gedrukt zijn, is het zaak ze zo snel mogelijk bij de krantenwinkels en de lezer te krijgen. Per bestemming en editie krijgen de verschillende pallets een laadzone toegewezen. Die zones verschijnen op beeldschermen, zodat de chauffeurs meteen weten welke edities ze moeten inladen. Epc beschikt over 29 laadkades, waar elke nacht ongeveer 80 voertuigen hun vracht oppikken. In België zijn er ongeveer 6.000 krantenwinkels. Daarvan bevinden er zich 4.000 in Vlaanderen en Brussel. “De distributie naar die winkels gebeurt tussen 23 en 4 uur.